• Производители на фабрички батерии на камада powerwall од Кина

Колку долго ќе трае батеријата Lifepo4 од 12v 100 ah

Колку долго ќе трае батеријата Lifepo4 од 12v 100 ah

A 12V 100Ah Lifepo4 батеријаБатеријата на литиум железо фосфат (LiFePO4) е популарен избор кој широко се користи во различни области, вклучувајќи системи за соларна енергија, електрични возила, морски апликации, RV, опрема за кампување, прилагодување на автомобили и преносни уреди.Кога инвестирате во таква батерија, клучен фактор што треба да се земе предвид е нивниот животен век.Во оваа статија, истражуваме во различни фактори кои влијаат на работниот век на батеријата LiFePO4 од 12V 100Ah, обезбедувајќи увид во нејзиниот типичен животен век.Разбирањето на факторите како што се животниот век на циклусот, температурата на складирање, длабочината на празнење, стапката на полнење и редовното одржување е од клучно значење за изборот и користењето на батеријата.

12v 100ah lifepo4 батерија - Kamada Power

 

Клучни фактори кои влијаат на работниот век на батеријата LiFePO4

 

5 клучни вредности на Lifepo4 Battery Chemistry за корисниците

  1. Подобрен циклус на живот:LiFePO4 батеријата може да постигне илјадници циклуси на полнење-празнење додека одржува над 80% од нивниот почетен капацитет.Ова значи дека корисниците можат да ја користат LiFePO4 батеријата подолги периоди без чести замени, со што се заштедуваат трошоци.
  2. Засилена безбедност:LiFePO4 батеријата покажува поголема термичка стабилност при високи температури и помал ризик од спонтано согорување во споредба со другите литиум-јонски батерии, обезбедувајќи им на корисниците побезбедно искуство при користењето.
  3. Стабилни перформанси:Стабилната кристална структура и нано честичките на LiFePO4 батеријата придонесуваат за нивната стабилност на перформансите, обезбедувајќи долгорочно ефикасно производство на енергија.
  4. Пријатност за животната средина:LiFePO4 батеријата е без тешки метали, што ги прави еколошки и усогласени со принципите за одржлив развој, намалувајќи го загадувањето и потрошувачката на ресурси.
  5. Енергетска ефикасност:Со поголема енергетска густина и ефикасност, LiFePO4 батеријата го подобрува искористувањето на енергијата, помагајќи да се постигнат целите за заштеда на енергија и намалување на емисиите и намалување на трошоците за енергија.

 

4 главни фактори кои влијаат на циклусот на животниот век на батеријата Lifepo4

 

  1. Контролирано полнење:
    • Се препорачува да се користи стапка на полнење од 0,5C до 1C, каде што C го претставува номиналниот капацитет на батеријата.На пример, за батерија од 100Ah LiFePO4, стапката на полнење треба да биде помеѓу 50А и 100А.
  2. Стапка на полнење:
    • Брзото полнење обично се однесува на користење на брзина на полнење што надминува 1C, но препорачливо е да се избегне ова бидејќи може да го забрза абењето на батеријата.
    • Контролираното полнење вклучува пониски стапки на полнење, обично помеѓу 0,5C и 1C, за да се обезбеди безбедно и ефикасно полнење на батеријата.
  3. Опсег на напон:
    • Опсегот на напонот на полнење за LiFePO4 батеријата е обично помеѓу 3,2V и 3,6V.За време на полнењето, важно е да се избегне надминување или паѓање под овој опсег за да се спречи оштетување на батеријата.
    • Специфичните вредности на напонот за полнење зависат од производителот и моделот на батеријата, затоа погледнете ги техничките спецификации на батеријата или упатството за употреба за точните вредности.
  4. Технологија за контрола на полнење:
    • Напредните системи за полнење може да користат паметна технологија за контрола на полнење за динамичко прилагодување на параметрите за полнење, како што се струјата и напонот, за да се максимизира траењето на батеријата.Овие системи често имаат повеќе режими на полнење и заштитни функции за да обезбедат безбедно и сигурно полнење.

 

Клучни фактори кои влијаат на животниот век на циклусот на батеријата Lifepo4 Влијание врз батеријата Lifepo4 Метрика за безбедносни податоци
Длабочина на празнење (DoD) Длабокото празнење го скратува животниот век на циклусот, додека плиткото празнење помага да се продолжи траењето на батеријата. DoD ≤ 80%
Стапка на полнење Брзото полнење или високите стапки на полнење може да го намалат траењето на батеријата, препорачувајќи побавно, контролирано полнење. Стапка на полнење ≤ 1C
Работна температура Екстремните температури (високи или ниски) го забрзуваат распаѓањето на батеријата, треба да се користат во препорачаниот температурен опсег. -20°C до 60°C
Одржување и нега Редовното одржување, балансирање и следење помагаат да се продолжи траењето на батеријата. Редовно одржување и мониторинг

Затоа, при практично работење, препорачливо е да се изберат соодветни параметри за полнење и стратегии за контрола врз основа на техничките спецификации и препораки дадени од производителот на батериите за да се обезбеди безбедно и ефикасно полнење на батеријата, а со тоа да се максимизира нејзиниот животен век.

 

Како да се процени работниот век на батеријата LiFePO4 од 12V 100Ah

 

Дефиниции на концепти

  1. Циклусен живот:Претпоставувајќи дека бројот на циклуси на батерија што се користат годишно е фиксен.Ако претпоставиме еден циклус на полнење-празнење дневно, тогаш бројот на циклуси годишно е приближно 365 циклуси.Затоа, 5000 целосни циклуси на полнење-празнење ќе траат околу 13,7 години (5000 циклуси ÷ 365 циклуси/година).
  2. Календарски живот:Ако батеријата не поминала низ целосни циклуси на полнење-празнење, тогаш нејзиниот календарски век станува клучен фактор.Со оглед на календарскиот век на батеријата од 10 години, батеријата може да трае 10 години дури и без целосни циклуси на полнење-празнење.

Претпоставки за пресметка:

  • Животниот век на батеријата е 5000 комплетни циклуси на полнење-празнење.
  • Календарскиот век на батеријата е 10 години.

 

Се извинуваме за прекинот.Да продолжиме:

 

Прво, го пресметуваме бројот на циклуси на полнење-празнење дневно.Претпоставувајќи еден циклус на полнење-празнење дневно, бројот на циклуси дневно е 1.

Следно, го пресметуваме бројот на циклуси на полнење-празнење годишно: 365 дена/година × 1 циклус/ден = 365 циклуси/година.

Потоа, го пресметуваме проценетиот работен век: 5000 целосни циклуси на полнење-празнење ÷ 365 циклуси/година ≈ 13,7 години.

Конечно, го земаме предвид календарскиот век од 10 години.Затоа, го споредуваме животниот век на циклусот и календарскиот век, а помалата вредност ја земаме како проценет работен век.Во овој случај, проценетиот работен век е 10 години.

Преку овој пример, можете подобро да разберете како да го пресметате проценетиот век на траење на батеријата LiFePO4 од 12V 100Ah.

Се разбира, еве табела што го прикажува проценетиот работен век врз основа на различни циклуси на полнење-празнење:

 

Циклуси на полнење-празнење дневно Циклуси на полнење-празнење годишно Проценет работен век (век на циклус) Проценет работен век (Календарски век) Конечниот проценет работен век
1 365 13,7 години 10 години 10 години
2 730 6,8 години 6,8 години 6,8 години
3 1095 4,5 години 4,5 години 4,5 години
4 1460 година 3,4 години 3,4 години 3,4 години

Оваа табела јасно покажува дека како што се зголемува бројот на циклуси на полнење-празнење дневно, проценетиот век на траење соодветно се намалува.

 

Научни методи за продолжување на работниот век на батеријата LiFePO4

 

  1. Контрола на длабочина на празнење:Ограничувањето на длабочината на празнење по циклус може значително да го продолжи животниот век на батеријата.Контролирањето на длабочината на празнење (DoD) под 80% може да го зголеми животниот век на циклусот за над 50%.
  2. Правилни методи за полнење:Користењето на соодветни методи за полнење може да го намали преполнувањето и преполнувањето на батеријата, како што се полнење со постојана струја, полнење со постојан напон итн. Ова помага да се намали внатрешниот стрес на батеријата и да се продолжи нејзиниот животен век.
  3. Контрола на температурата:Работењето со батеријата во соодветен температурен опсег може да го забави процесот на стареење на батеријата.Општо земено, одржувањето на температурата помеѓу 20°C и 25°C е оптимално.За секое зголемување на температурата од 10°C, животниот век на батеријата може да се намали за 20% до 30%.
  4. Редовно одржување:Редовното избалансирано полнење и следењето на статусот на батеријата помага да се одржи рамнотежата на поединечните ќелии во батерискиот пакет и да се продолжи животниот век на батеријата.На пример, балансирањето на полнењето на секои 3 месеци може да го продолжи животниот век на батеријата за 10% до 15%.
  5. Соодветна работна средина:Избегнувајте изложување на батеријата на долги периоди на висока температура, висока влажност или екстремен студ.Користењето на батеријата во соодветни еколошки услови помага да се одржат стабилни перформанси и да се продолжи нејзиниот животен век.

Со спроведување на овие мерки, работниот век на литиум железо фосфат батеријата може да се максимизира.

 

Заклучок

Завршувајќи ја, ја истраживме виталната улога на12V 100Ah Lifepo4 батеријалитиум железо фосфат (LiFePO4) Батерија низ различни полиња и ги расеа факторите што ја обликуваат нивната долговечност.Од разбирање на хемијата зад батеријата LiFePO4 до расчленување клучни фактори како контрола на полнењето и регулација на температурата, ги откривме клучевите за максимизирање на нивниот животен век.Со проценување на животниот век на циклусот и календарот и нудејќи практични сознанија, обезбедивме патоказ за предвидување и подобрување на долговечноста на овие батерии.Вооружени со ова знаење, корисниците можат самоуверено да ја оптимизираат својата LiFePO4 батерија за одржливи перформанси во системите за соларна енергија, електрични возила, морски апликации и пошироко.Со фокус на одржливост и ефикасност, овие батерии стојат како сигурни решенија за енергија за иднината.


Време на објавување: Мар-19-2024 година